THY'den ilk yarıda 102 milyon lira net kar

Türk Hava Yolları'nın (THY) yılın ilk yarısındaki karı, 102 milyon lira oldu.

THY'den yapılan açıklamada, şirketin yılın ilk yarısına ait konsolide mali tablolarının İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na (İMKB) gönderilerek açıklandığı belirtildi.

Açıklamada, mali tablolara göre THY'nin esas faaliyet karının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artış ile 155 milyon lira olduğu, ancak finansal krizin sonucu olarak global havacılık sektöründe yaşanan daralmanın, maddi duran varlık değerlerinde meydana getirdiği düşüş nedeniyle net karın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 58 düşüşle 102 milyon lira olarak gerçekleştiği ifade edildi.

Aynı dönemde satış gelirlerinin yüzde 14 artışla 2 milyar 965 milyon lira olduğu bildirilen açıklamada şu bilgilere yer verildi:

"Satış gelirlerine paralel olarak trafik sonuçlarındaki büyüme trendi bu dönemde de devam etmiştir. Yolcu sayısı bir önceki yıla göre yüzde 9 artışla 11 milyon 237 bine, taşınan kargo-posta yüzde 7 artışla 102 bin tona ulaştı.

Arz edilen Koltuk Kilometredeki (AKK) yüzde 19 artışa karşılık Ücretli Yolcu Kilometrede (ÜYK) yüzde 11 artış meydana geldi ve yolcu doluluk oranı 4,8 puan düşerek yüzde 68,2 oldu.

Global havacılık sektöründe yaşanan daralmanın neticesi olarak trafik rakamlarında ve birim ücretlerde yaşanan ciddi düşüşler nedeniyle birçok havayolunun olumsuz mali sonuçlar açıkladığı bir ortamda, arz tarafında yapılan artışa rağmen THY'nin geçen yılın üstünde esas faaliyet karı elde etmiş olması sevindiricidir. Aynı olumlu performansın yılın ikinci yarısında da devam ettirilmesi hedeflenmiştir.