Yakıt üretimi günlük 235 milyon varile yükseldi

Mehr haber ajansı muhabirine konuşan Gulamhuseyin Nozari, İran`ın petrol sanayi gelişimi hakkında açıklamada bulunarak, mevcut dokuz petrol rafinesindeki ham petrol rafine işlemleri dördüncü gelişme programının ilk dört yılında ön görülen üetim oranından daha yüksek olduğunu ifade etti.

Gulamhuseyin Nozari, rafine fabrikaların gelişimi ve iyileştirme programı çerçevesinde beş asıl petrol ürünlerinin üretimi 20 Mart`a kadar günlük 235 milyon varile yükseldiğinin bilgisini vererek, `Gelişme programında ön görülen üreim kapastesi beklenenden yüzde 103 oranla artış göstermiştir`dedi.

Dördüncü kalkınma programının ilk dört yılında ülke çapında uygulanan akıllı yakıt ağı sistemine değinen Nozari, bu program çerçevesinde 2007 yılında ondan önceki yıla nazaran 10 milyon litre benzin tüketiminde tasarruf sağlandığını belirtti.

Nozari ayrıca, bu programın getirilerini sayarak, benzin ithalatında dövizde tasarruf sağlandığını, kaçakçılığın önüne geçildiğini, bilgisayar alt yapıları oluşturulduğunu ve araçların tüm bigileri bir elde toplandığını vurguladı.