Bu hak memurdan esirgenmesin

Sendikalar, `Otomotivciye destek verirken bizden kesinti yapılması kabul edilemez` mesajı verdi...

Memurlar arasındaki ücret adaletsizliğini gidermek amacıyla düşük ücretli yaklaşık 1 milyon 400 bin memura yapılacak ek zammın bu yıl kriz nedeniyle askıya alınacak olmasına memur sendikalarından tepki geldi. BUGÜN`ün gündeme getirdiği `Memura Zam Şoku` haberini değerlendiren Kamu Emekçileri Sendikası(KESK) Başkanı Sami Evren, kriz gerekçesiyle memurun kazanılmış denge tazminatı zammının ertelenemeyeceğini söyledi.

Evren, `Otomotivciye kriz nedeniyle yeni yük getirilmediği gibi, vergi indirimi yoluyla ilave kazanç sağlanırken memurdan fedakarlık beklenemez` dedi. Krizden çıkış için kesindi değil, çalışanların gelirinin arttırılması gerektiğini belirten Evren, ancak bu sayede özel sektörün yeniden üretime başlayabileceğini söyledi.

MASADA KONUŞURUZ

Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu da, hükümetin ücret adaletsizliğini gidermek amacıyla başlattığı denge tazminatı ödemesinde aksama istemediklerini söyledi. Toplam tazminatın yüzde 55.5`inin geçen yıl ödendiğini, geri kalan yüzde 44.5`lik bölümün de 2012 yılına kadar yıl yıl aktarılacağını hatırlatan Gündodoğdu, şunları söyledi:

`Ek ödeme, adaletsizliği devletin görmesi ve bu eksikliğini gidermesi açısından atılmış bir imzadır, taahhüttür. Bu yıl ne kadar ödeneceği pazarlık masasının konusudur. Şu kadar vereceğiz demek masada olur. Ama hiç vermeyeceğiz demek olmaz. Biz bu yıl yüzde 20`lik ödeme bekliyoruz.`

HARCAMA ÇEKİ

Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız ise atılan imzanın arkasında durulmasını beklediklerini belirtirken, krizin etkilerini azaltmaya yönelik önlemlerin tek taraflı alınamayacağını söyledi. Sadece vergi indirimlerinin piyasada kalıcı canlanma için yeterli olmayacağını savunan Akyıldız, `Aynı zamanda çalışanlara da zam yapılmalı. Memurların da içinde olduğu 5 milyon aileye bir yıl süreyle ayda 200 TL doğrudan gelir desteği verilmeli. Üretici de minimum kârla satış yapıp süreci desteklemeli. Aksine memurun denge tazminatını erteleyerek krizi hafifletmeye çalışmak ekonomiyi daha büyük krize sürükler` dedi.

Erdoğan SÜZER/ANKARA