İş Yatırım: IMF`den bir an önce kurtulmamız lazım

İş Yatırım, 2007 yılında İstanbul`da düzenlediği `Hidden Riches of Turkey` konferansını bu yıl, Türk şirketlerinin yanısıra İsrail, Yunanistan ve Romanya`nın önde gelen şirketlerinin de katılımıyla, kapsamını genişleterek `Hidden Riches of The Eastern Mediterranean` adıyla İngiltere`de gerçekleştirdi. İsrail`den Excellence Nessuah ve Yunanistan`dan Piraeus Securities ortak girişimiyle Londra`da yapılan konferansa Türkiye, İsrail, Yunanistan ve Romanya`nın önde gelen 50`den fazla halka açık şirketi, 100`ün üzerinde kurumsal yatırımcıyla buluştu.

DOĞAL OLANI IMF`SİZ DEVAM ETMEK

Konferans sırasında gazetecilerle sohbet eden İş Yatırım Genel Müdürü İlhami Koç, IMF ile görüşmeler konusunda, `Önce şunu kabul etmek lazım; doğal olanı ve tercih edileni IMF`siz devam etmek` dedi. Koç, şunları kaydetti: `Ülkenin kendi ayakları üzerinde durması lazım. Bunun için de IMF`siz, siyasetçilerin kendi kendilerini bağlayacağı, kendi kendilerine koyacakları IMF koşullarına benzer koşullar getirilmesi lazım. Ancak bu şekilde IMF`den kurtuluruz. Bizim açımızdan da durum şu; eğer işler iyi giderse genel bir global toparlanma olursa, sanki bir IMF anlaşması olmayacak ya da zayıf bir IMF anlaşması olacak gibi. Keşke öyle bir durumda olsak ki IMF ile anlaşma olmasa.`

TÜRKİYE`YE YATIRIM YAPAN KAYBETMEDİ

Türkiye`nin geçtiğimiz krizi başarıyla geçen ülkeler arasında olduğunu düşündüğünü dile getiren Koç, `Türkiye`de yatırım yapan insanlar büyük para kaybetmedi, rahatlar. İMKB`de satmak istedikleri zaman rahatlıkla sattılar. Ama Doğu Avrupa`da Rusya`da satmak istedikleri zaman satamadılar. Bence biz krizi bu anlamda başarı geçen ülkeler arasındayız` diye konuştu.

Bu kadar kurum Türkiye`ye fazla

İlhami Koç, İş Yatırım olarak Körfez bölgesine açılmak istediklerini söyledi. Özellikle İslami ürünler pazarından pay almak istediklerini anlatan Koç, `Körfez`de fon fazlası var. Biz ise fon eksiği olan bir ülkeyiz. O piyasada batılı bankalar çok hakim. Fon o kadar fazla ki krizde bile sorunlu bankaların büyük bölümü oralardan fon sağladı` dedi. Uzun bir süredir bu pazarda yerleşik bir düzen kurmayı düşündüklerini belirten Koç, `Ama öncelikler sırasında hep geride kaldı. Şimdi bunu biraz hızlandırmayı düşünüyoruz` dedi. Türkiye`de sermaye piyasalarına ilişkin olarak, Bu kadar çok aracı kurumun Türkiye`ye fazla gibi göründüğünü ancak bunların çoğunun zaten aktif olmadığını ifade eden Koç, özellikle son dönemde aktivitesini düşüren, sadece lisans seviyesine çeken birçok aracı kurum olduğunu söyledi.

yeni şafak