Ekonomi Turu

* İsviçre bankası UBS`de hesabı bulunan 52 bin Amerikalı müşterinin gizli hesap kayıtlarının ABD makamlarınca talep edilmesi ile ilgili davanın seyri değişiyor. ABD adalet bakanlığı ile İsviçre bankası UBS, 14.8 milyar dolara sahip 52 bin Amerikalının vergi kaçırma olasılığına karşı kimlik ve gizli hesap bilgilerinin açıklanması konusunda çıkan hukuk kavgasını uzlaşmayla çözebilmek için Amerikan mahkemesinden süre istedi. Ortak bir dilekçeyle Miami mahkemesine başvuran taraflar, duruşmanın 2 Ağustos tarihine ertelenmesini talep ederek `iki ülke hükümetlerine sorunun çözümü için yapılan görüşmelerde ilerleme imkanı tanınmasını` istedi.

* Sağlık Bakanlığı, tüm hastanelerde `Azami Stok Miktarı` uygulaması başlattı. Buna göre artık hiçbir hastane 4 ayın üzerinde ilaç ya da tıbbi malzeme stoku bulunduramayacak. Stok fazlası oluştuğu durumlarda ise `Stok Fazlası Taşınır Modül` kullanılarak, fazla ilaçlar sisteme girilecek. Böylece bu ilaçlar diğer kurumların bilgi ve yararlanmasına sunulacak. Stok fazlası ürünlerine gelen istekleri gözardı eden sağlık kuruluşları ise Bakanlığa bildirilecek.

* Dünyada en çok robot üretimini gerçekleştiren Japonya`da, yaşanan global kriz nedeniyle robotlar işsiz kaldı. International Herald Tribune`ün haberine göre, Japon sanayi üretiminde yüzde 40 düşüş yaşanması, uzun süredir robotların çalışamamasına neden oldu. Finansal kaynak temininin zayıflaması, robot endüstrisinin gelişmesine de engel oluyor. Japonya`da üretilmesi planlanan fantastik robot projelerinden robot resepsiyonist, evcil hayvan bakıcısı robot projeleri gibi projeler krizden dolayı askıda. Projeler ekonominin iyileşmesine kadar beklemeye alındı.

* Güneydoğu Anadolu Projesinin devreye girmesiyle birlikte Türkiye`nin tarımda küresel bir güç olması bekleniyor. Yabancı yatırımcılar daha şimdiden Türkiye`de gıda üretimine yönelik yatırım için sıraya girdi. Abu Dabili Vision 3, adlı yatırım fonundan sonra şimdi de Suudi Arabistan merkezli Planet Food World, Türkiye`de tarıma 3 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıkladı. Başbakanlık Yatırım Destek Ajansı ile bir protokol imzalayan Vision 3 ise toplam 6 milyar dolarlık yatırım hedeflediklerini duyurmuştu. Suudi gazetelerinde çıkan haberlere göre Planet Food World, Türkiye`de 5 yıl içinde 20 bin tarlaya sahip olacak. Buralarda üretilip işlenen gıda maddeleri Körfez bölgesine ve Rusya`ya ihraç edilecek.