ÖĞRENCİ HARÇLARINA YÜZDE 8 ZAM

ANKARA - YÖK, üniversite öğrencileri arasında ``harç`` olarak adlandırılan katkı paylarının, 2009-2010 akademik yılı için yüzde 8 artırılmasını kararlaştırdı. En fazla katkı payını tıp fakültesi öğrencileri ödeyecek.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, YÖK fakültelere göre katkı payı miktarlarını belirledi. Öğrencilerden alınacak katkı payı miktarları, Bakanlar Kurulunun kararıyla kesinleşecek.

YÖK`ün önerdiği miktarlara göre, örgün öğretimde en fazla katkı payını tıp fakültesi öğrencileri, en düşük katkı payını Açıköğretim Fakültesi öğrencileri ödüyor. Katkı payı miktarları örgün öğretimde 71 TL ile 591 TL arasında değişiyor. Lisans programlarının 2009-2010 akademik yılı katkı payı tıp fakültelerinde 591 TL, diş hekimliği ve eczacılık fakültelerinde 494 TL, veteriner fakültelerinde 386 TL, tıbbi biyolojik bilimler ve fizik tedavi ve rehabilitasyon programları ile teknik eğitim fakültelerinde 281 TL, iletişim bilimleri ve iletişim fakültelerinde 284 TL, hukuk, iktisat, işletme, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimlerde 313 TL, Açıköğretim Fakültesi`nde ise 71 TL oldu.

-YÜKSEKOKULLAR-

Yüksekokullar içinde de en fazla katkı payını devlet konservatuvarı ve sivil havacılık ve yabancı diller yüksekokulu öğrencileri ödeyecek. Katkı payları devlet konservatuvarlarında 545 TL`den 589 TL`ye, sivil havacılık ve yabancı diller yüksekokullarında 435 TL`den 470 TL`ye yükseltildi.

Lisanstüstü öğrenim ücreti de 239 TL`den 258 TL`ye çıkarıldı.

-İKİNCİ ÖĞRETİMDE ARTIŞLAR YÜKSEK-

YÖK`ün önerdiği rakamlara göre, örgün öğretim gören öğrencilerin derslerini tamamlamasının ardından öğleden sonra veya akşam öğrenim gören ``ikinci öğretim`` öğrencilerinin katkı payı miktarlarındaki artış daha yüksek oldu. İkinci öğretimde artış oranları bazı programlarda yüzde 100 ve üstünde oldu. Engelliler entegre yüksekokulunda ikinci öğretim ücretleri yaklaşık yüzde 500 arttı.

Bu arada, tıbbi biyolojik bilimler ve fizik tedavi ve rehabilitasyon programları bin 976 TL`den bin 613 TL`ye düşürüldü.

Üniversite kurulları, katkı payı miktarlarını, üniversitenin özelliğini, öğrenim dallarının niteliklerini ve sürelerini göz önünde tutarak fakülte, yüksekokul, enstitü ve bölümler itibarıyla yüzde 20 oranına kadar artırabiliyor.