İstanbul 2010 Kültür Başkenti`nde idari sıkıntı

Çırağan Sarayı`nda düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında konuşan Avdagiç, ajansın çalışmaları hakkında bilgileri paylaşarak, ajansa yöneltilen eleştiri ve sorulara cevap verdi.

Bu yıl 14 Nisan tarihinde göreve başladığını, bu tarihten sonra hızlı bir şekilde çalışma yürüttüklerini ifade eden Avdagiç, İstanbul 2010 çalışmaları çerçevesinde ajansa bugüne kadar bin 990 adet proje başvurusu yapıldığını, bu başvuruları değerlendirebilmek için haftada birkaç kez toplantı yapıldığını aktardı.

``Böyle bir proje sağanağı ile karşı karşıya geleceğimizi öngörmedik`` diyen Avdagiç, bu projelerin bin 262 tanesinin değerlendirmesinin tamamlandığını, 281 adetinin ajans projesi olarak kabul edilip uygulama aşamasına geçirildiğini kaydetti.

Projelerin sadece 60 tanesinin ajans projesi, diğerlerinin ise STK, üniversite belediye, kamu kurumları ve ticari işletmeler ve şahıslara ait olduğunu ifade eden Avdagiç, proje değerlendirmelerinde uzmanlık, konsepte uygunluk, sürdürülebilirlik, bütçe ve maliyet etkinliği gibi kriterlerin bulunduğunu ve bu kriterlere uymayan projelerin kabul edilemediğini anlattı.

Ajansın her projeyi kabul etme taahhüdünün söz konusu olmadığını ifade eden Avdagiç, kriterlere uymayan projeler için ajansı töhmet altında bırakacak açıklamaların yapılmasını da eleştirdi.

YÖNETİMDEKİ İSTİFALAR

Avdagiç, ``İstanbul 2010 AKB Ajansı, kültür ve sanatı İstanbul`un her yerine ulaştırmak adına çok önemli projeler gerçekleştirmiş ancak bu projeler idari anlamda yaşanan sıkıntıların yansımasıyla gölgede kalmıştır`` diye konuştu.

Geçen dönem istifasını sunan arkadaşlarının, yine danışma kurulunda kendilerine desteklerini sürdürdüklerini belirten Avdagiç, ``ajansın önceki yönetimi hakkındaki yolsuzluk iddiaları haberlerine`` ilişkin de ``Bize intikal eden 1 teftiş raporu var. Biz o rapor içinde yolsuzluk içeren bir unsura rastlamadık`` dedi.

Ajansın Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmeni Dikmen Gürün`ün, projelerinin kabul edilmemesi üzerine istifa etmesiyle ilgili olarak da Avdagiç, Gürün`ün yöneticiliğini yaptığı birimin 2008 yılında Yürütme Kuruluna sunduğu 7 projeden 5`inin, 2009 yılında sunduğu 10 projeden 5`inin kabul edildiğini kaydetti.

Gürün`e büyük saygı duyduğunu ve beraber çalışmaya devam etmeyi temenni ettiğini ifade eden Avdagiç, Gürün`e isnat edilen ajans yöneticileri hakkındaki ifadelerin, basına Gürün tarafından gönderilmediğini öğrendiğini de dile getirdi.

2010 ÇALIŞMALARINDA SON DURUM

Avdagiç toplantıda, İstanbul 2010 AKB çerçevesinde yapılan çalışmaları anlatan bir de sunum gerçekleştirdi.

Ajansa tahsis edilen bütçenin yüzde 70`inin kentsel projeler ve kültürel mirasın korunmasına ayrıldığını anımsatan Avdagiç, bu çerçevede Sur-i Sultani projesi, AKM restorasyonu, Topkapı Sarayı`ndaki projeleri içine alan pek çok çalışmayı yürüttüklerini kaydetti.

Atatürk Kültür Merkezi`nin yenilenmesi konusunda ise ihalenin açık ve şeffaf bir biçimde gerçekleştirildiğini, bu iş için en uygun firma teklifinin 65 milyon TL olduğunu anlatan Avdagiç, gelecek hafta ihaleyi kazanan firma ile sözleşme yapılacağını, çalışmaların 2010 yılının ikinci çeyreğine kadar bitmesinin hedeflendiğini söyledi.

Ayasofya`daki restorasyon iskelesinin de nihayet kaldırılacağını haberini veren Avdagiç, ``Ayasofya içinde duran 1 çelik kafes var. Ümit ediyoruz Ekim ayı içinde oradaki garabet son bulmuş olacak`` dedi.

Yenikapı`da arkeolojik kazıların yapıldığı Theodosius Limanı ile ilgili olarak çalışmaların sürdüğünü, eserlerin sergilenmesi için Arkeoloji müzeleriyle birlikte çalıştıklarını dile getiren Avdagiç, kazı çalışmaları devam ettiği için, burada hemen bir şey yapılamayacağını, ancak burada alan yönetimi ile ilgili bir çalışma yapacaklarını bildirdi.

Avdagiç, İstanbul`un tanıtımı konusunda da yeni bir iletişim projesini hayata geçireceklerini kaydetti.

FİNANSAL VERİLER

Avdagiç, ajans bütçe gerçekleşmeleri hakkında da bilgi verdiği sunumunda, 2008 yılında ajansın kasasına 78 milyon TL girdiğini, bunun 40 milyon TL`sinin kullanıldığını bildirdi. Avdagiç, 2009 yılının ilk 5 ayında ise öngörülen 805 milyon TL`lik bütçeden kasalarına giren 52 milyon TL`nin, 32 milyon TL`sinin harcandığını belirterek, ``ajansın bugüne kadar altına imza attığı paranın 257 milyon TL`` olduğunu söyledi.

İstanbul 2010 basın tanıtım bütçesinin belli medya kanallarına ayrıldığı iddialarının hatırlatılması üzerine ise Avdagiç, bugüne kadar kullanılan tanıtım bütçesinin, KDV öncesi miktarının 5 milyon 594 bin TL olduğunu ve sözü edilen kanallara bu miktarın sadece yüzde 17.2`sinin aktarıldığını kaydetti.

Ajansın Danışma Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi de diğer 2010 Avrupa Başkentlerinde projelerin daha az demokratik yollarla hayata geçirildiğini ifade ederek, Essen`de bu işin bir şirket tarafından yürütüldüğünü aktardı.

İstanbul 2010 projelerinde bütün tarafların fikrinin alındığına dikkati çeken Kavi, ``Bizim modelimiz çok daha demokratik ama kolay olmayan bir model`` dedi.

Projesi kabul edilmediği için tepki gösteren pek çok kişinin olduğuna işaret eden Kavi, diğer 2010 Avrupa Kültür Başkenti olan Peç`de de yönetimdeki birkaç kişinin geçen yıl sonunda istifa ettiğini, bu gibi süreçlerin her yerde yaşanabileceğini söyledi.

İstanbul 2010 sürecinin sadece bir yıldan ibaret olmadığını dile getiren Kavi, İstanbul kültür sanat hayatında 2010 sonrasının çok farklı olacağını belirtti.

Kavi, ``Başarılı olacağımız kesin ama ne kadar başarılı olacağımız hepimize bağlı`` dedi.

Toplantı sırasında, ajansa ``Kör Fotoğrafçılar Projesi`` sunduğunu ve bir cevap alamadığını belirten bir kişi de protestoda bulundu.

Etiketler: istanbul 2010 avrupa kültür başkenti (akb) ajansı yürütme kurulu başkanı şekib avdagiç istanbul 2010 akb ajansı projeler

AA