Gama Enerji finansmana, Ürdün suya kavuşuyor

Ürdün`ün başkenti Amman ve çevresinde yaşanan ciddi su sorununu çözmeye yardımcı olacak stratejik projede finansman anlaşmaları tamamlanarak önemli bir ilerleme daha sağlandı.

Gama Enerji tarafından Ürdün`de gerçekleştirilecek 325 kilometrelik boru hattı inşaatı projesinin ilk finansmanı tamamlandı. Amerikan yatırım kuruluşu OPIC, Avrupa Yatırım Bankası ve Fransız yatırım kuruluşu Proparco tarafından sağlanacak toplam 445 milyon USD tutarında borç finansmanına ek olarak, Ürdün Su ve Sulama Bakanlığı 300 milyon USD`lik hibe sağlayacak. Gama Enerji ise 190 milyon USD`lik öz kaynakla finansmanı tamamlayacak. Taraflar arasında daha önce imzalanan finansmanın ilk ödemesi dün (Çarşamba) gerçekleştirildi.

GAMA Holding ve GE Enerji Finansal Hizmetleri ortaklığı olan GAMA Enerji, 1 milyar USD`lik Disi Su Temini Projesi kapsamında, Mudavarra`daki su kaynaklarının yer aldığı Disi`den, Ürdün`ün nüfusu en kalabalık şehri olan başkent Amman`a su pompalayacak 325 kilometre uzunluğundaki boru hattının inşaatını gerçekleştirecek. Söz konusu yatırım ile yeni istihdam sağlanırken, bölgedeki kıt su kaynakları nedeniyle barışa yönelik önemli bir proje de hayata geçirilmiş olacak.

Ürdün Hükümeti`Disi Su Temini Projesi`ne ülkenin artan nüfusuna daha fazla su temin etme yönündeki stratejik planın bir parçası olarak görüyor. Dünyada suyun en az olduğu ülkeler arasında yer alan Ürdün için Disi projesi kilit bir role sahip. Proje ile Amman ve çevresine yılda 100 milyon metreküpten daha fazla su getirilmiş olacak.

Disi projesi, Ürdün ve çevresindeki ülkelerde özel sektör tarafından finanse edilmiş en büyük su temini projesi olma özelliğine sahip. GAMA Enerji, yaklaşık 190 milyon USD tutarında yatırımına ek olarak, Ürdün Su ve Sulama Bakanlığı`ndan 300 milyon USD tutarında hibe sağlayacak. Proje finansmanının kalan tutarı için ABD`nin deniz aşırı özel sektör yatırım kuruluşu OPIC, Avrupa Yatırım Bankası ve Fransız yatırım destekleme kuruluşu Proparco toplam 455 milyon dolarlık borç finansmanı sağlayacak.

Projenin sahibi olan Ürdün Su ve Sulama Bakanlığı, Avrupa Yatırım Bankası ve Fransa Kalkınma Ajansı(AFD) ile 17 Mayıs tarihinde kredi anlaşmalarını imzalamıştı.

Disi – Amman Su Boru Hattı Projesi

Ürdün Hükümeti, 2007 yılında su boru hattının yapım ve işletmesi için Gama ile imtiyaz anlaşması yaptı. Proje, 25 yıllık imtiyaz süresi boyunca Gama Enerji`nin olacak ve daha sonra Ürdün Hükümeti`ne devredilecek.

Finansman ödemelerinin ilk dilimi dün (Salı) gerçekleştirilirken, inşaatın bu ay başlaması planlanıyor. Proje inşaatının dört yıl sürmesi beklenirken, bu kapsamda yaklaşık 250 bin ton çelik kullanılacak ve bölgede 55 kuyu açılacak. Proje kapsamında, Ürdün`ün Disi bölgesinde yer alan kumtaşı akiferindeki kuyu sahalarından çıkartılacak su 325 kilometre uzunluğundaki boru hattıyla Abu Alanda ve Dabuk su havzalarına taşınacak. Özel amaçla kurulmuş bir şirket olan Disi Amman İşletme ve Bakım LLC şirketi ise işletme ve bakım hizmetlerini sağlayacak.

Ürdün`ün kişi başına düşen su miktarı dünyadaki en düşük ülkeler arasında yer alıyor. Şu anda sürdürülen uygulamaya göre, Amman kenti sakinleri haftada yalnızca bir defa su alabiliyorlar. Yıllık su tüketimi 900 milyon metre küp olan Ürdün`de 2015 yılı itibariyle gereksinimlerini karşılamak üzere yıllık 1,6 milyar metreküp suya ihtiyaç var. Disi Su Temini Projesi, Ürdün`ün 2015 yılı için öngörülen toplam tüketiminin yaklaşık yüzde 6`sına karşılık gelecek.

Finansman anlaşmasına imza atan tarafların değerlendirmeleri:

Ürdün Başbakanı Nader Dahabi yaptığı değerlendirmede, `Bu stratejik proje, su güvenliğinin sağlanması ve ülkedeki su sıkıntısına yönelik bir adım atılması anlamında bir kilometre taşıdır` diyerek görüşlerini ifade etti.

Gama Enerji Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi M. Arif Özozan ise konuya ilişkin olarak `Gama Enerji, Ürdün`ün su sorununu çözmesine, yaşam kalitesini artırmasına ve istihdam yaratarak altyapıyı iyileştirmesine, Ürdün ekonomisine ivme kazandıracak işlere imza atıyor. Dünyadaki ekonomik gerilemenin ortasında 1 milyar dolarlık bir projede finans topluluğundan güvenoyu almış olmaktan da gurur duyuyoruz` şeklinde konuştu.

GE Enerji Finansal Hizmetleri`nin Avrupa Genel Müdürü Andrew Marsden ise şunları ekledi: `GE`nin Ortadoğu`daki faaliyetlerini genişletme taahhüdüne paralel olarak bu önemli proje Ürdün Krallığı`nın önemli su ihtiyaçlarının giderilmesine yardımcı olacak.`

Gama Holding Stratejik Planlama, Yatırımlar ve Finansman Grup Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Özman ise `Bu proje sayesinde Gama, bölgede sağlam bir altyapı kalkınma dayanağına sahip olurken, diğer yandan Gama Enerji`nin büyüme platformunun değeri artacaktır` dedi.

OPIC Başkan Vekili Dr. Lawrence Spinelli ise şunları ifade etti: `Özellikle Ürdün gibi suyun az olduğu bir ülkede su temininin iyileştirilmesi, bir ülkenin karşı karşıya geleceği en önemli kalkınma mücadelesidir. OPIC, Ürdün`deki ciddi su sıkıntısının giderilmesine yardımcı olacak tarihi Disi projesinin bir parçası olmaktan ve bunu GE Enerji Finansal Hizmetler ve projenin diğer ortaklarıyla gerçekleştirmekten büyük bir memnuniyet duymaktadır.`

Gama Enerji A.Ş. hakkında

Gama grubunun enerji sektörünün tüm alanlarındaki engin deneyimi sonucunda kurulmuş olan Gama Enerji, enerji ve su yatırımlarını gerçekleştirmektedir. Gama, dünya çapında 14,500 MW`lık (Türkiye`deki kurulu enerji üretimi kapasitesinin yaklaşık %40`ına karşılık gelmektedir) enerji üretim kapasitesinin yapımı ve geliştirilmesinde rol oynamıştır. Gama`nın projelerdeki özkaynak katkısı 2,250 MW kurulu kapasitedir. Gama, Türkiye`nin ilk önemli Yap İşlet Devret projelerinde yüklenici ve yatırımcı olarak etkin bir şekilde rol almıştır. Gama Enerji, 140 MCM/yıl kapasiteli su temini projeleri ile yatırımlar gerçekleştirmiş olup, Fransa`da yerleşik olan ve borsada kote edilmiş bir rüzgar enerjisi üretim şirketi olan Theolia`nın en büyük paydaşıdır. Bir tanesi İrlanda`da olmak üzere dört enerji santrali yatırımı yapmış olan Gama Enerji, yenilenebilir hidroelektrik ve rüzgar enerjisi projelerine ve aynı zamanda büyük termik enerji santralleri ve Ürdün`de bir su projesi faaliyetlerine devam etmektedir. Daha fazla bilgi için www.GAMA.com.tr/energy/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Gama Grubu hakkında

Gama, 1959 yılında Türkiye`de kurulmuş olup, batıda İrlanda`dan doğuda Rusya`nın Sakhalin Adası`na kadar uzanan 17 ülkede faaliyet gösteren önde gelen bir uluslararası yüklenicidir. Gama grubu şirketleri şu anda 10 ülkede 4.4 milyar USD tutarında sözleşmeler imzalamış olup, 20 bin çalışanı bulunmaktadır. Gama, enerji santralleri için mühendislik, tedarik ve taahhüt hizmetleri sağlayıcısı ve sanayi tesisleri için genel yüklenici olmasının yanı sıra, diğer çekirdek iş kolları arasında bağlı şirketi Gama Enerji tarafından yürütülen enerji yatırımları yer almaktadır. Daha fazla bilgi için lütfen www.GAMA.com.tr adresini ziyaret edin.

GE Enerji Finansal Hizmetleri hakkında

GE Enerji Finansal Hizmetleri`nin uzmanları, dünyanın en sermaye yoğun sektörlerinden biri olan enerji sermayesi yelpazesi boyunca, GE`nin en iyi know-how`ı, mali gücü ve sağlam risk yönetiminin desteği ve uzun vadeli görüşleri ile küresel ölçekte yatırım yapmaktadır. GE Enerji Finansal Hizmetleri müşterilerine ve GE`ye yeni yatırımlar, güçlü ortaklıklar ve 22 milyar USD`yi aşkın varlık optimizasyonu ile büyümelerine yardımcı olmaktadır. GE Enerji Finansal Hizmetleri, Stamford, Connecticut, ABD`de yerleşiktir. Daha fazla bilgi için www.geenergyfinancialservices.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

GE hakkında

GE (NYSE: GE), dünyanın belli başlı ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulmuş olan çok yönlü bir küresel altyapı, finans ve medya şirketidir. Enerji, su, taşımacılık ve sağlıktan para ve bilgiye erişime kadar uzanan alanlarda GE, dünya çapında 100`den fazla ülkedeki müşterilerine hizmet vermekte olup, 300 binden fazla çalışanı vardır. Daha fazla bilgi için şirketin GE is Imagination at Work http://www.ge.com adresini ziyaret edebilirsiniz.