Ekonomide her ay bir öncekinden daha pozitif

Ekonominin yönetimindeki iki bakan umutlu konuştu. Bakan Şimşek `Pozitif gelişmelere dönük pekçok veri olduğunu belirtirken, Sanayi Bakanı Ergün `Krizin etkileri bitti` dedi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomide her ayın, bir önceki aydan daha iyi gelişmeler gösterdiğini söyledi. İş Yatırım`ın Londra`da düzenlediği ``Doğu Akdeniz`in Saklı Hazineleri` konulu toplantıya telekonferans sistemiyle katılan Bakan Şimşek, pozitif gelişmelere yönelik pek çok verinin bulunduğunu, bunlar arasında tüketicinin artan güven duygusunun önemli yer tuttuğunu belirtti.

Şimşek, Türkiye`nin ekonomik durgunluk döneminden güçlü bir şekilde çıkmasının beklediklerini, yılın son çeyreği ya da gelecek yıl başı, ilk olumlu sonuçların alınmaya başlanacağını söyledi.

KRİZDEN GÜÇLÜ ÇIKARIZ

Enflasyon konusunda bir risk görünmediğini, Merkez Bankası`nın enflasyon dinamikleri konusunda detaylı bir değerlendirme yaptığını, enflasyondaki düşüşün sürdüğünü belirten Bakan Şimşek, sene sonunda enflasyonun hedeflenenin oldukça altında kalabileceğini ifade etti. Bunun en azından ekonominin olumlu bir elementini oluşturduğunu belirten Bakan Şimşek, IMF ile görüşmelerin sürdüğünü de belirtti. Türkiye`nin IMF anlaşmasına bağlı olmaksızın bir yol haritası bulunduğunu da ifade eden Şimşek, krizden etkilenmenin kaçınılmaz olduğunu, ancak yine de yapısal reformları gerçekleştirerek ve bütçe disiplinini sağlayarak yollarına devam edeceklerini bildirdi.

Ergün: Çıkış dönemi başladı

Önceki açıklamalarında krizle ilgili olarak temkinli konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bu kez kesin yorumlar yaptı. Kocaeli`de yaptığı incelemeler yapan Ergün, ekonomideki son duruma ilişkin bir soru üzerine ise mart ayından bu yana sanayi üretim endeksi ve kapasite kullanım oranlarında ciddi bir artış olduğunu kaydetti. Bakan Ergün `Global ekonomik krizin Türkiye`ye etkileri mart ayına kadar önemli oranda hissedildi, sanayi üretiminde, kapasite kullanım oranlarında ciddi azalma vardı. Mart ayından itibaren tablo değişmeye başladı. Mart, nisan, mayıs, haziran aylarında kapasite kullanım oranları yüzde 60`lardan, yüzde 75`lere çıktı. Sanayi üretim endeksinde, tüketici güven endeksinde de artış var. İhracatımızda yeniden artış eğilimi başladı` diye konuştu.